Φόβος Vs Ελπίδας – Ποιος θα νικήσει?


Γράφει ο Μανόλης Φούμης

Ξεκίνησε η προεκλογική περίοδος και οι τακτικές των δυο μονομάχων της εξουσίας μπαίνουν σε εφαρμογή.
Εκπλήξεις δεν αναμένονται, το έργο το έχουμε ξαναδεί πριν λίγους μήνες αλλά και πρόσφατα κατά τη διαδικασία της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η ΝΔ επιλέγει να ποντάρει στον φόβο των πολιτών για την οικονομία. Καταστροφολογία, χρεωκοπία, όλα τα κακά μαζεμένα αν χάσει την εξουσία, με μια μικρή δόση για κάτι καλύτερο στο άμεσο μέλλον.
Προσθέστε και μια δόση «βοήθειας» με δηλώσεις διαφόρων αξιωματούχων υπέρ της «σταθερότητας» από το εξωτερικό (όσο μπορεί ο Σόιμπλε κι ο κάθε Σόιμπλε να βοηθήσει τον Α. Σαμαρά), λίγο από σοβαρότητα, μια δόση υπευθυνότητας και έτοιμη η συνταγή.
Δεν λείπουν βέβαια και οι φωνές μέσα στη ΝΔ – λίγες αλλά σοβαρές – που διαφωνούν με τη συγκεκριμένη τακτική, αλλά μάλλον που δεν θα εισακουστούν (οι επικοινωνιακές γκάφες άλλωστε του Πρωθυπουργού με τα εντελώς άκυρα τηλεοπτικά «διαγγέλματα» δείχνουν την «λογική» των στενών συνεργατών του).
Μεγάλο αγκάθι αποτελεί το γεγονός ότι από τα πλεονάσματα και το success story του καλοκαιριού, περάσαμε στα mails του Υπ. Οικονομικών με την Τρόικα για τα νέα μέτρα του ’15 – κάτι που δεν θα αφήσουν οι του ΣΥΡΙΖΑ να ξεχαστεί, αλλά και το θέμα με το εάν θα γίνει ή όχι τηλεμαχία (debate στα Ελληνικά) μεταξύ Σαμαρά και Τσίπρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του, θα επιλέξει να δώσει ελπίδα, να τονώσει την αυτοπεποίθηση, το ηθικό και τον εγωισμό των Ελλήνων, αλλά και να προβάλει την κοινωνική δικαιοσύνη.
Αυτά δηλαδή που λείπουν από την πλειοψηφία των πολιτών. Το θέλει, το μπορεί όμως;
Το βάρος θα πέσει στον Αλ. Τσίπρα, ο οποίος θα προσπαθήσει να περάσει τα μηνύματα και παράλληλα να αναδείξει τα αγκάθια της ΝΔ που λέγαμε παραπάνω. Η πρόκληση για τηλεμαχία θα είναι ψηλά στην ατζέντα και θα σηκώσει όσο μπορεί τους τόνους για να προστατέψει την συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ
Βασικό αγκάθι εδώ, είναι η πολυφωνία και οι εντελώς διαφορετικές απόψεις που έχουν οι συνιστώσες του. Και σε μια προεκλογική περίοδο, που όσο σύντομη κι αν είναι θα έχει δεκάδες τηλε-τραπέζια συζήτησης, ένας να κάνει την «γκάφα» και να μιλήσει ανοικτά γι’ αυτά που σκέφτεται, να μιλήσει για δραχμές, εξόδους, κουρέματα καταθέσεων, κλπ, κλπ, θα έχει πρόβλημα. Δεν θα είναι και η πρώτη φορά άλλωστε…
Δεύτερο αλλά εξίσου σημαντικό αγκάθι, το γεγονός ότι θα κληθεί να μετατρέψει το πρόγραμμά του σε νούμερα και να απαντήσει στην επίμονη ερώτηση που θα βομβαρδίζει τα στελέχη του: «που θα τα βρείτε τα λεφτά;». Μια ερώτηση που για τους ανθρώπους της Ν.Δ. απλά δεν έχει απάντηση και καταδεικνύει το σαθρό του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ…

Ποια τακτική θα επικρατήσει; Σε λίγες μέρες θα ξέρουμε…