ΙΑΒ Ηellas: Οι μετρήσεις στο προσκήνιο

Το ζήτημα των μετρήσεων αποτέλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, το επίκεντρο συζήτησης στην χθεσινή (28/3) Γενική Συνέλευση του ΙΑΒ Ηellas, όπου εκφράστηκαν διάφορες απόψεις γύρω από το θέμα.
Το θέμα των μετρήσεων στο Διαδίκτυο απασχόλησε σε μεγάλο βαθμό και την πρόσφατη γενική συνέλευση του ΙΑΒ Ηellas, όπου εκφράστηκαν διάφορες απόψεις πάνω στο θέμα.  Μέλη του Οργανισμού εξέφρασαν την άποψη πως θα έπρεπε ο ΙΑΒ να είχε ενεργότερο ρόλο στο θέμα της εύρεσης εταιρείας μετρήσεων επισκεψιμότητας για το ελληνικό Διαδίκτυο μετά την απόφαση της Νielsen σε παγκόσμιο επίπεδο να σταματήσει αυτή την δραστηριότητα. Πιο συγκεκριμένα, ειπώθηκε πως το ΙΑΒ θα έπρεπε να ήταν ο Οργανισμός που θα έπρεπε να είχε εκκινήσει την σχετική διαδικασία. Κοινός τόπος, όμως, όλων ήταν πως η απόφαση της ΕΝΕΔ να αναλάβει αυτή την πρωτοβουλία αποτελεί θετική εξέλιξη για την εγχώρια αγορά του online.


Σύμφωνα με όσα ακούστηκαν στην συνέλευση, το γεγονός πως το ΙΑΒ Hellas δεν προχώρησε αυτό σε διαδικασία spec για ανάδοχο που θα αναλάμβανε το έργο των μετρήσεων επισκεψιμότητας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα του Οργανισμου, καθώς αναφέρθηκε πως διαφημιστικές εταιρείες και διαφημιζόμενοι δεν θα δέχονταν να συμμετέχουν στο σημαντικό κόστος που έχει το έργο της μέτρησης και πιστοποίησης της επισκεψιμοτητας. Επίσης, αναφέρθηκε πως το ΙΑΒ Ηellas δεν έχει –με το υπάρχον καταστατικό- το δικαίωμα πειθαρχικού ελέγχου των μελών του όσον αφορά τα όσα δηλώνουν σε επίπεδο μετρήσεων προκειμένου να επιβάλλει την συμμόρφωση με τους κανόνες που έχουν τεθεί.

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Θωμάς Σιωζόπουλος, Πρόεδρος της ΕΝΕΔ, με παρέμβασή του εξήγησε τι έχει συμβεί με την διαδικασία που τρέχει αυτή την στιγμή η Ένωση για τις μετρήσεις. Επίσης, επιβεβαίωσε την πρόθεση της ΕΝΕΔ  να δημιουργήσει ειδική κατηγορία συνεργατών , με σκοπό τη συμμετοχή τους στον κοινό μηχανισμό μετρήσεων, με μοναδική υποχρέωση απέναντι στην ΕΝ.Ε.Δ. την εφαρμογή των κανόνων δεοντολογίας και τρόπων λειτουργίας των μετρήσεων, που βασίζονται στον εκάστοτε κώδικα ορθής χρήσης του εργαλείου που παρέχει ο κάθε υποψήφιος ανάδοχος. Βέβαια, ξεκαθάρισε πως αυτό αφορά μόνο τον μηχανισμό των μετρήσεων και όχι αυτόν της πιστοποίησης στον οποίο δικαίωμα να συμμετέχουν έχουν μόνα τα μέλη της ΕΝΕΔ.

Το θέμα της πιστοποίησης, λοιπόν, των μετρήσεων για το σύνολο της αγοράς παραμένει ανοιχτό με μέλη του ΙΑΒ Ηellas να διατυπώνουν ξεκάθαρα την άποψη πως θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να συμμετέχουν στον μηχανισμό και sites που δεν ανήκουν στην ΕΝΕΔ.  Για τον σκοπό αυτό η Δ.Ε. Επιτροπή του ΙΑΒ Ηellas αναμένεται να πραγματοποιήσει σχετικές επαφές και ίσως στην συνέχεια πραγματοποιηθεί Έκτακτη Γενική Συνέλευση για το θέμα.

Επίσης, κατά την διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης εγκρίθηκε ο Απολογισμός Οικονομικής Διαχείρισης για την περίοδο (1/1/2012-31/12/2012) καθώς και ο πρoϋπoλoγισμός εσόδωv και εξόδωv διαχειριστικής περιόδου 1/1/2013-31/12/2013. Επίσης παρουσιάστηκε το έργο του Οργανισμού το 2012 καθώς και το Σχέδιο Δράσης για το 2013. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε πως θα υπάρξει ανανέωση του κύκλου σεμιναριών σε επίπεδο ύλης και θεματολογίας καθώς και ότι καταβάλλεται προσπάθεια να υπάρξουν στοιχεία εκτίμησης την διαφημιστική δαπάνη πέρα από το online display  και για online video, social media και search. Aκόμη, σημειώθηκε πως θα καταβληθεί προσπάθεια το ΙΑΒ Ηellas να πραγματοποιεί και μια δεύτερη  σημαντική εκδήλωση μέσα στο έτος εκτός  από το συνέδριο IMC.
 
 
klik advertising.gr