Δύο γυναίκες σεναριογράφοι μοιράζονται το βραβείο ευρωπαϊκών ταλέντων MEDIA το 2011.

 
Οι σεναριογράφοι Virág Zomborácz (Ουγγαρία) και Hanna Sköld (Σουηδία) θα μοιραστούν το φετινό βραβείο ευρωπαϊκών ταλέντων MEDIA για τα σενάρια που έγραψαν, αντίστοιχα, για τις ταινίες Afterlife και Granny's Dancing on the Table. Tο βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο στην καλύτερη ταινία που λαμβάνει στήριξη από το πρόγραμμα κινηματογράφου MEDIA της Ευρωπαϊκής Ένωσης· ειδικοί βαθμολογούν τα σενάρια με κριτήριο τη δυναμική απήχησής τους στο κοινό ολόκληρης της Ευρώπης. Το 2011, δύο ταινίες ισοψήφισαν, οπότε το βραβείο μοιράζονται δύο σεναριογράφοι. Η κ. Ανδρούλλα Βασιλείου, ευρωπαία επίτροπος για θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, πολυγλωσσίας και νεολαίας, θα απονείμει τα βραβεία στο φεστιβάλ κινηματογράφου των Καννών στις 15 Μαΐου....

«Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένη από το γεγονός ότι το φετινό βραβείο ευρωπαϊκών ταλέντων MEDIA απονέμεται σε δύο εξαιρετικές γυναίκες σεναριογράφους», δήλωσε η επίτροπος. «Η VirágZomborácz και η HannaSköld γράφουν το είδος του σεναρίου που θα λατρέψει το κοινό σε όλη την Ευρώπη: μοναδικό, αστείο, θλιβερό και κωμικό ταυτόχρονα. Οι ιστορίες είναι τοπικές, αλλά τα θέματά τους παγκόσμια».
Η Virág Zomborácz, που θα παραλάβει το βραβείο της μαζί με τον Ferenc Pusztai ο οποίος εκπροσωπεί την εταιρεία παραγωγής KMH Film, δήλωσε: «Tο βραβείο ευρωπαϊκών ταλέντων MEDIA αποτελεί τιμή και έμπνευση. Θα μας φέρει επίσης πολύ πιο κοντά στην πραγματοποίηση της ταινίας «Afterlife».
Η Hanna Sköld, που θα παραλάβει το βραβείο της μαζί με την Helene Granqvist η οποία εκπροσωπεί την εταιρεία παραγωγής Good World, σχολίασε: «Κάνουμε ένα νέο είδος ταινιών, με βάση τη συμμετοχική αφήγηση. Ευχαριστώ όλους εκείνους που, από ολόκληρο τον κόσμο, διαμέσου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, στήριξαν τη διαδικασία συγγραφής του σεναρίου με τις προσωπικές τους ιστορίες, σκέψεις και ιδέες. Η υποστήριξη από το πρόγραμμα MEDIA ήταν ανεκτίμητη», πρόσθεσε.
Ιστορικό
Tο πρόγραμμα MEDIA της ΕΕ περιλαμβάνει ένα σχέδιο ανάπτυξης που βοηθά τις ανεξάρτητες εταιρείες παραγωγής να αναπτύσσουν νέες ταινίες μυθοπλασίας, κινούμενων σχεδίων ή ντοκιμαντέρ δημιουργού. Το βραβείο ευρωπαϊκών ταλέντων απονέμεται στο σεναριογράφο και στην εταιρεία παραγωγής που δημιούργησαν την καλύτερη ταινία με πανευρωπαϊκό ενδιαφέρον.

Τα σενάρια βαθμολογούνται από ειδικούς από τις 32 χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα MEDIA (27 κράτη μέλη συν Κροατία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία και Ελβετία). Κάθε σενάριο αξιολογείται από δύο τουλάχιστον «αναγνώστες» (έναν από τη χώρα του σεναριογράφου και έναν από μια άλλη χώρα) οι οποίοι το βαθμολογούν. Φέτος αξιολογήθηκαν 93 ταινίες (βλ. παράρτημα II) οι οποίες επιλέχτηκαν για να χρηματοδοτηθούν με περισσότερα από 3,5 εκατ. ευρώ συνολικά από το πρόγραμμα MEDIA. (Οι ανεξάρτητες ταινίες λαμβάνουν από 10 000 έως 80 000 ευρώ).
Στο πλαίσιο της βράβευσης, η Επιτροπή προσκαλεί τους νικητές και τους παραγωγούς τους στο φεστιβάλ κινηματογράφου των Καννών, όπου παρακολουθούν καθοδήγηση από ειδικούς και έχουν την ευκαιρία να δικτυωθούν με συναδέλφους κινηματογραφιστές.
Η στήριξη της ανάπτυξης του κινηματογράφου, που σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες είναι δύσκολη ή και ανύπαρκτη, μπορεί να έχει αποφασιστική σημασία για τα πρώτα στάδια μιας ταινίας. Δίνει τη δυνατότητα στις εταιρείες παραγωγής να αναπτύσσουν σενάρια, να αναζητούν ιστορίες, να οργανώνουν σχέδια χρηματοδότησης και να εξασφαλίζουν τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας. Το αποτέλεσμα είναι μια καλύτερα ανεπτυγμένη ταινία, με τη στήριξη ισχυρών οικονομικών συμπράξεων και με μεγαλύτερο δυναμικό στην αγορά.
Πολλές ευρωπαϊκές ταινίες ίσως να μην είχαν καταφέρει καν να γυριστούν χωρίς την οικονομική στήριξη από το πρόγραμμα MEDIA σε αυτό το κρίσιμο στάδιο ανάπτυξης. Τέτοιες ταινίες είναι η νικήτρια του Χρυσού Φοίνικα το 2008 EntreLesMurs, ή η ιταλική ταινία Gomorrah, που κέρδισε το Μέγα Βραβείο στις Κάννες την ίδια χρονιά, ή η περυσινή παιδική ταινία κινούμενων σχεδίων Niko.
Συνολικά, η ΕΕ επενδύει 755 εκατομμύρια ευρώ στην ευρωπαϊκή βιομηχανία κινηματογράφου μέσω του προγράμματος MEDIA την περίοδο 2007-2013. Ο στόχος του προγράμματος είναι να βελτιωθεί η διανομή και η προώθηση των ευρωπαϊκών ταινιών και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του τομέα του κινηματογράφου. Από την έναρξη του προγράμματος, πριν από 20 χρόνια, η ΕΕ έχει επενδύσει περισσότερο από 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ στη βιομηχανία του κινηματογράφου.
Για περισσότερες πληροφορίες:
Το πρόγραμμα MEDIA: http://ec.europa.eu/media
Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών: http://www.festival-cannes.fr