Αυξάνεται το προσδίκιμο ζωής παρά την παχυσαρκία


Aυξάνεται διαρκώς το προσδόκιμο της ζωής στην Ευρώπη, παρά την επιδημία της παχυσαρκίας η οποία σαρώνει (και) τη Γηραιά Ηπειρο, σύμφωνα με έρευνα των τάσεων τα τελευταία 40 χρόνια. Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό...
International Journal of Epidemiology, ο Δρ. Ντέιβιντ Λίον της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου τονίζει ότι τα ευρήματα διαψεύδουν τις ζοφερές προβλέψεις ότι η παχυσαρκία θα μειώσει αισθητά το προσδόκιμο ζωής στα πλούσια κράτη της Δύσης.
Μάλιστα, τα σχετικά στατιστικά στοιχεία αφορούν σε μεγάλο βάθος χρόνου, δηλαδή τα τελευταία 40 χρόνια. Αυτό συνδέεται, μεταξύ άλλων, με την πρόοδο της ιατρικής και της φαρμακοβιομηχανίας, καθώς και με την σχετική επιτυχία της εκστρατείας εναντίον του καπνίσματος.
Ενα άλλο παράδοξο της έρευνας είναι ότι στις ΗΠΑ, την χώρα που ξοδεύει τα περισσότερα χρήματα για περίθαλψη από κάθε άλλο κράτος στον κόσμο, το προσδόκιμο της ζωής είναι στο ίδιο επίπεδο με το χαμηλότερο στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης - της Πορτογαλίας για τους άνδρες και της Δανίας για τις γυναίκες.
Το 2007, το προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ ήταν 78 χρόνια, έναντι 80 για την Βρετανία. «Αυτή η απλή παρατήρηση υπογραμμίζει για άλλη μία φορά ότι το ΑΕΠ και οι δαπάνες για την περίθαλψη δεν είναι καλοί δείκτες πρόβλεψης για την υγεία ενός πληθυσμού σε χώρες με υψηλά εισοδήματα», τονίζει ο Δρ. Λίον.
Η έκθεση καταγράφει επίσης μείωση των θανάτων από καρδιαγγειακές παθήσεις, οι οποίες σκοτώνουν διεθνώς 17,1 εκατ. ανθρώπους κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).