Τα αγόρια, στις μέρες μας, φθάνουν στην εφηβεία νωρίτερα

Νέα μεγάλη έρευνα από τη Βουλγαρία αναφέρει πως τ’ αγόρια σήμερα μπορεί να φτάνουν στην εφηβεία νωρίτερα απ' ό,τι η γενιά των πατεράδων τους, κατά περίπου έναν χρόνο. Μάλιστα, οι νέες διαπιστώσεις καταδεικνύουν πως η τάση προς την πρώιμη εφηβεία δεν περιορίζεται στα κορίτσια, που έχουμε δει να αναπτύσσονται σεξουαλικά σε νεαρότερη ηλικία.
Μελέτες που έγιναν πριν από δεκαετίες στον ίδιο πληθυσμό αναφέρουν πως ένα βήμα εμπρός στη σεξουαλική ανάπτυξη συμβαίνει στις ηλικίες 13 με 16, όμως η έρευνα από τη γειτονική μας χώρα, για την οποία ελήφθησαν μετρήσεις από 6.200 υγιή αγόρια από τη Βουλγαρία μεταξύ 0-19 ετών, ύψους, βάρους, όγκου των όρχεων, μήκους και περιφέρειας του πέους, έδειξε πως αυτή η έκρηξη συμβαίνει μεταξύ των 12 και των 15 ετών....

Οι ερευνητές βρήκαν πως οι όρχεις των αγοριών δεν μεγάλωναν σημαντικά μέχρι την αρχή της εφηβείας, περίπου στα 11 έτη. Τα πέη, όμως, φάνηκε να μεγαλώνουν σταδιακά από τη γέννηση έως τη σεξουαλική ωριμότητα- από 5 έως 10 εκατοστά κατά μέσο όρο στην ηλικία των 19 ετών. Όμως, και τα πέη και οι όρχεις μεγάλωναν γρηγορότερα μεταξύ 12-16 ετών.
Τα αγόρια επίσης έπαιρναν το περισσότερο ύψος και βάρος μεταξύ 12-14 ετών. Αν και τα αγόρια της ίδιας ηλικίας σε μια μελέτη της δεκαετίας του 1970- που επίσης είχε γίνει στη Βουλγαρία- είχαν σχετικά μικρότερα γεννητικά όργανα, οι άνδρες στις μέρες μας δεν είναι απαραίτητα πιο «προικισμένοι». Οι διαφορές στα μεγέθη εξαφανίστηκαν στην ηλικία των 17 ετών.
Γενετικοί, περιβαλλοντολογικοί, διατροφικοί και εκπαιδευτικοί παράγοντες μπορεί να κρύβονται πίσω από την αυξημένη ανάπτυξη των αγοριών σήμερα και δεν είναι ξεκάθαρο αν συγκεκριμένες διαφορές υπάρχουν μεταξύ πληθυσμών από διαφορετικά μέρη του κόσμου.
Τα αγόρια που γεννιούνται στις αγροτικές περιοχές, σύμφωνα με την έρευνα, είχαν ελαφρώς μακρύτερα πέη από αυτούς που γεννήθηκαν σε αστικές περιοχές, αν και η διαφορά ήταν μόνο περίπου 4mm.
Οι ερευνητές, επίσης, δεν κάνουν καμία υπόθεση ως προς τι μπορεί να σημαίνει αυτή η επιταχυνόμενη τροχιά για την υγεία των ανδρών. Όμως, υπάρχει κάποια απόδειξη πως η πρώιμη εφηβεία εγκυμονεί κάποιους μακροχρόνιους κινδύνους για τα κορίτσια.
Οι ειδικοί τονίζουν πως συνεχίζει να υπάρχει έλλειψη ομοφωνίας πάνω στο «φυσιολογικό» μέγεθος ενός πέους ή του όρχεως κατά την ανάπτυξη, που μπορεί να αποδειχθεί προβληματικό δεδομένου του μεγάλου αριθμού επισκέψεων στο γιατρό όσον αφορά στην ανησυχία για αυτά τα μεγέθη.
Όπως συγκεκριμένα ανέφεραν οι ερευνητές από τη Βουλγαρία «Εμείς παρέχουμε έναν πίνακα, ύψους, βάρους, όγκου των όρχεων και μήκους και περιφέρειας πέους για τα αγόρια από 0 έως 19 ετών, που μπορεί να φανεί χρήσιμο σημείο αναφοράς σε διάφορους γιατρούς».
Πηγή: Reuters Health