Απίστευτο και προκλητικό βόλεμα πρώην βουλευτών στο ΕΣΥ


- Απίστευτη υπόθεση “τακτοποίησης” βουλευτών - γιατρών σε δημόσια νοσοκομεία αποκαλύπτει το Πρώτο Θέμα.
- Συνολικά 17 βουλευτές έχουν καταλάβει διευθυντικές θέσεις στο ΕΣΥ
- Διευθυντής χειρουργικής που έχει 20 χρόνια να χρησιμοποιήσει το νυστέρι
- Προσφέρθηκε θέση σε πρώην βουλευτή παρά το γεγονός ότι ήταν 10 χρόνια μεγαλύτερος από το όριο

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, μέσα στην τελευταία εξαετία 17 βουλευτές – γιατροί διορίστηκαν με απλή αίτηση σε δημόσια νοκοκομεία της αρεσκείας τους, ανεξαρτήτως αν χρειάζονται εκεί ή αν πληρούν τα κριτήρια αντικειμενικα, λόγω της βουλευτικής τους ιδιότητας και μόνο αυτής. Έτσι, μόλις έχασαν την έδρα στη Βουλή, οι εθνοπατέρες συνέχισαν την καριέρα τους σε υψηλόβαθμες θέσεις στο ΕΣΥ και πληρώνονται κανονικά με διευθυντικό μισθό.

Το δικαίωμα αυτό δόθηκε βάσει νόμου του 1988 επί ΠΑΣΟΚ και ο οποίος λέει ότι: "Γιατροί που απώλεσαν τη βουλευτική τους ιδιότητα μπορούν να διορίζονται με απόφαση του υπουργείου Υγείας, ανάλογα με τα χρόνια άσκησης της ιατρικής ειδικότητας και σε κενές οργανικές ή προσωπικές προσωποπαγείς θέσεις του κλάδου γιατροών του ΕΣΥ. της περιφέρειας προτίμησής τους (...) και καταργούνται - οι θέσεις - με την για οποιονδήποτε λόγο αποχώρησής τους από την υπηρεσία". Θέσεις δηλαδή κομμένες και ραμμένες στα μέτρα τους..

Ο νόμος ισχύει την τελευταία 20ετία με το όποιο κόστος και επιβάρυνση για τα δημόσια ταμεία και τον πολύπαθο χώρο της Υγείας. χωρίς να αμφισβητηθεί η ορθότητα, η δικαιοσύνη ή η λειτουργικότητά του, παρά το γεγονός ότι μάλιστα υπήρξαν κραυγαλέες περιπτώσεις που έγιναν διορισμοί ή προσφέρθηκαν θέσεις ευθύνης σε βουλευτές οι οποίοι είχαν χρόνια να ασκήσουν το επάγγελμα ή δεν πληρούσαν τα κριτήρια.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις: Γιατρός 66 ετών – σύμφωνα με το ρεπορτάζ – διορίζεται διευθυντής δημοσίου νοσοκομείου όταν το ανώτατο ηλικιακό όριο που προβλέπεται από το νόμο είναι τα 55 χρόνια. Χειρούργος που έχει να πιάσει νυστέρι 20 χρόνια διορίζεται διευθυντής χειρουργικής στο ΕΣΥ.

Τη στιγμή που μειώνονται οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων, οι βουλευτές που εκμεταλλεύονται αυτή τη ρύθμιση παίρνουν 4.000 ευρώ μηνιαίως και διορίζονται με μία απλή αίτηση – αν χάσουν τη βουλευτική τους έδρα – στο νοσοκομείο της επιλογής τους, ανεξαρτήτως αν η παρουσία τους εκεί κρίνεται απαραίτητη.

Στη λίστα των βουλευτών που έχουν κάνει χρήση της ρύθμισης σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, περιλαμβάνονται από το ΠΑΣΟΚ ο Μ. Νεονάκης, ο Σ. Μανίκας, ο Δ. Κοσσυβάκης, ο Χ. Σμυρλής, ο Δ. Θάνος. Επίσης από ΝΔ ο Λ. Λυμπερακίδης και ο Π. Μελάς στον οποίο προτάθηκε θέση στο Τζάνειο και την αρνήθηκε. Η θέση του προτάθηκε παρά το γεγονός ότι δεν πληρούσε το ηλικιακό όριο. Χρήση του άρθρου έκανε επίσης από τη ΝΔ ο Α. Γεροντόπουλος και από το ΠΑΣΟΚ ο Εμ. Φραγκάκης, ο Β. Μαλέσιος, ο Κ. Καραμηνάς (βουλευτής της ΝΔ) και ο Γ. Χρονόπουλος από το ΠΑΣΟΚ.

Επίσης, σε διευθυντικές θέσεις στο ΕΣΥ επανήλθαν οι Φ. Παπαδέλης και Σ. Σουμάκης, Γ. Κίρκος και Τ. Χωρέμης από το ΠΑΣΟΚ.

Χαρακτηριστική περίπτωση του πρώην βουλευτή της ΝΔ Δ. Κρανιά του οποίου η θητειά κράτησε 48 ώρες αλλά υπέβαλλε αίτηση και με απόφαση της υπουργού κ. Ξενογιαννακοπούλου – σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα – διορίστηκε διευθυντής Οδοντιατρικής σε δημόσιο νοσοκομείο. Μετά από 20 χρόνια αποχής από το επάγγελμα επανήλθε στο ΕΣΥ ως διευθυντής χειρουργικής και ο Π. Τατούλης από τη ΝΔ. klik newsit